Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Tudomásul veszem, hogy az oldalon 18 éven aluliak nem vásárolhatnak. Elfogadom
Termékek Menü

Mi is a gyümölcsbor pontosan: Gyümölcsbor törvény

Az alábbiakban olvasható gyümölcsbor törvényt a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete szakmai közreműködésével jött létre.

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV / Codex Alimentarius Hungaricus 

2-107 számú irányelv 

Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor / Fruit wine with distinctive quality indication 

Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 

I. Általános rendelkezések 

1. Ez az irányelv az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 66. § (1) bekezdése alapján a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsborra vonatkozó ajánlott irányelveket tartalmazza. Célja, hogy segítse a gazdaság szereplőit azzal, hogy leírja az e termékekkel kapcsolatban kialakult magyar szokásokat és az ezekből következő fogyasztói elvárásokat. Célja továbbá, hogy megkülönböztesse a friss gyümölcs jellegét megtartó, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsborokat az egyéb, összetétele, gyártási eljárása miatt ettől eltérő minőségű termékektől. 

2. A szőlőből készült borok nem tartoznak ezen irányelv hatálya alá.  

3. Az irányelvnek nem megfelelő termékek 2014 december 31-ig hozhatók forgalomba a korábbi kiadás rendelkezéseinek megfelelő jelöléssel, és az addig előállított termékek minőség megőrzési idejük lejártáig forgalmazhatók. 


II. Fogalom meghatározás 

Gyümölcstartalom: a termék készítéséhez felhasznált gyümölcs mennyisége 

a) alma, körte esetében 1 kg gyümölcsből legfeljebb 0,75 liter bor készüljön olyan módon, hogy a késztermék tényleges alkoholtartalmának legalább 60%-a az adott gyümölcsből származzon. 

b) egyéb gyümölcs esetében 1 kg gyümölcsből legfeljebb 1 liter bor készüljön olyan módon, hogy a késztermék tényleges alkoholtartalmának legalább 50%-a az adott gyümölcsből származzon.  

III. 

1. Termék meghatározása 

Gyümölcsbor: Friss, hűtött, vagy fagyasztott gyümölcsből, ill. préselt gyümölcsléből cukor, és szükség esetén víz hozzáadásával erjesztett alkoholtartalmú ital. 

2. Felhasználható összetevők 

2.1. Elsődleges összetevők 

  • Friss, hűtött vagy fagyasztott gyümölcs 
  • Préselt gyümölcslé 

2.2. Egyéb szokásosan felhasználható összetevők 

  • Cukor 
  • Izoglükózszirup 
  • Víz: a gyümölcs fajtájától függően kivonatolásra, a savtartalom tompítására 
  • Szén-dioxid a szénsavas gyümölcsborokhoz

Technológiai segédanyagok: a 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a szőlőből készült termékek kategóriái, a borászati eljárások és az azokhoz kapcsolódó korlátozások tekintetében történő végrehajtására vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló a Bizottság 606/2009/EK rendelete (2009. július 10.) I.A mellékletében, az engedélyezett borászati eljárások és kezelések során engedélyezett technológiai kiegészítő, segéd- és adalékanyagok 

3. Minőségi követelmények 

3.1. Kémiai jellemzők

Tényleges alkoholtartalom, % (V/V) 1,2-15
Illósav-tartalom, ecetsavban kifejezve, g/l, legfeljebb
száraz 1,08
félszáraz 1,2
félédes 1,2
édes 1,2
Összessav-tartalom gyümölcstől függően, borkősavban kifejezve, g/l 4-15
Cukortartalom, g/l  
száraz

0-8 vagy a borkősavban kifejezett savtartalom értéke +4

félszáraz

8,1-15,1

félédes 15,1-40
édes 40 felett
Cukormentes extrakt-tartalom, g/l, legalább
almabor 16
egyéb gyümölcsbor 20

3.2. Érzékszervi jellemzők 

  • Tisztaság: általában tükrös, tiszta, üledéktől és zavarosodástól mentes 
  • Szín: a gyümölcs színének megfelelő 
  • Illat: tiszta, kellemes, a gyümölcsnek megfelelő 
  • Íz: tiszta, a gyümölcsnek megfelelő 
  • Íz harmónia: harmonikus, kerek 

Megjegyzés: Az érzékszervi bírálatot arra alkalmas, kiképzett szakember végezheti 

Az érzékszervi vizsgálattal kapcsolatos alapelvek az MSZ, MSZ ISO, MSZ EN ISO jelű szabványokban találhatók.

4. Csomagolás, tárolás 

A fogyasztói forgalomba kerülő üveg palackos terméket napfénytől védett helyen kell raktározni. 

5. Jelölés 

5.1. Megnevezés 

  • A termék megnevezése a felhasznált gyümölcs nevét, a „bor” szót, valamint a cukortartalomnak megfelelően a „száraz”, „félszáraz”, „félédes” vagy „édes” szavak egyikét tartalmazza. 
  • A megnevezésnek tartalmaznia kell a „különleges minőségű” megjelölést. 
  • Ha az alap gyümölcsléhez 10% (V/V)-nál több más gyümölcslevet adnak, a gyümölcs neve helyett a „vegyes” szót kell feltüntetni. 
  • Két vagy többféle gyümölcsből készült bor esetén a megnevezésben szereplő gyümölcsök mennyisége fajtánként legalább 30% kell, hogy legyen. 

6. Ajánlott gyártástechnológiai leírás 

A megfelelően előkészített gyümölcslé cukortartalmát fajélesztővel történő beoltás után, az élesztő számára optimális körülményeket biztosítva alkohollá alakítjuk (erjesztjük) 

A gyümölcs előkészítése: 

  • a friss gyümölcsöt mossuk, a gyümölcs fajtájától függően magozzuk 
  • a hűtött vagy fagyasztott gyümölcsöt felengedtetjük 

Cefrekészítés 

  • a gyümölcsöt felaprítjuk, zúzzuk 
  • az összezúzott gyümölcsöt préseléssel szilárd anyagra és a lére választjuk, derítjük, fejtjük, szűrjük 
  • cukorszint beállítása a kívánt alkoholtartalomtól függően 
  • víz hozzáadása a savtartalom tompítására 
  • Erjesztés: fajélesztővel történő beoltás után zárt térben, hő- és szén-dioxid elvezetés mellett 
  • Derítés, szűrés: szűrő- és derítőanyagok segítségével, a gyümölcs erjesztése esetén a szilárd anyag és a lé elválasztása után 

Szénsavasítás 

  • palackérleléssel literenként 8-10 g cukor hozzáadásával. Az ebből kierjedt alkohol megnöveli a késztermék alkoholtartalmát 
  • szén-dioxid hozzáadásával. A termék visszaédesítésére cukor adagolható. Az utólagos erjedést pasztőrözéssel akadályozzuk meg. 
  • Palackozás: megfelelő töltőberendezésen

2-107 irányelv melléklete 

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-107 számú irányelvben meghatározott minőségi paraméterek az alábbi módszerekkel kerültek meghatározásra, így ezek ellenőrzésekor az alábbi módszereket kell alkalmazni:

Fizikai – kémiai jellemzők 

Termék-csoport 

Szabvány szám 

Szabvány cím 

- Alkoholtartalom 

Gyümölcs-bor 

OIV-MA-AS312-01A 

Térfogatszázalékban meghatározott alkoholtartalom meghatározása 

- Illósav-tartalom 

Gyümölcs-bor 

OIV-MA-AS313-02 

Illósavtartalom meghatározása 

- Összes savtartalom 

Gyümölcs-bor 

OIV-MA-AS313-01 

Összes savtartalom meghatározása 

- Cukortartalom 

Gyümölcs-bor 

OIV-MA-AS311-03 

Cukortartalom meghatározása 

- Cukormentes extrakttartalom 

Gyümölcs-bor 

OIV-MA-AS2-03B 

Összes és cukormentes extrakttartalom meghatározása 

Összes kéndioxidtartalom 

Gyümölcs-bor 

OIV-MA-AS323-04B 

Összes kéndioxidtartalom meghatározása